Populaire FAQs

 

Een model of design kan men beschermen door verschillende intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht. Een design of model is auteursrechtelijk beschermd voor zover het een originele creatie is. In het Europese modellenrecht is er bovendien een beschermingsregeling van een niet-geregistreerd model. Men kan modellen of designs beschermen bijvoorbeeld in de Benelux, Europa of internationaal. In Amerika noemt men een model een 'Design patent'.

De twee voorgaande beschermingsmogelijkheden gelden zonder registratie en zijn goedkoop. Zij beschermen evenwel niet voldoende omdat er vaak problemen ontstaan bij het bewijzen van de ontwerper of auteur of bij het verkrijgen van het recht bij vennootschappen.

Een geregistreerd model kan een oplossing bieden voor het bewijzen van de ontwerper. Het is de taak van de tegenpartij om te bewijzen dat uw recht of uw modelbescherming niet rechtmatig verkregen is. Een geregistreerd model of design heeft u dus een voordeel ten opzichte van concurrenten.

 

Een modelregistratie biedt ook nog vele voordelen zoals:

- 5-jarige bescherming verlengbaar tot maximum 25 jaren;

- beschermingsomvang gaat verder dan namaak;

- registratie vormt een verkoopargument voor uw verdelers of afnemers;

- registratie kan geld opleveren door bijvoorbeeld uitgifte van licenties;

- Europese registratie geeft bescherming in 27 lidstaten.

 

Indien u bijkomende informatie wenst omtrent het beschermen van modellen of designs of u wenst een registratie, neem dan contact op met Bureau M.F.J. Bockstael. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen: Andere intellectuele eigendomsrechten ; Namaak ; Modellen

Terug naar overzicht