Populaire FAQs

Parallelle import vloeit voort uit het principe van uitputting van octrooirechten. Volgens dit principe kan de octrooihouder zich niet verzetten tegen het in de handel brengen van een beschermd product nadat dit product door de octrooihouder of met zijn uitdrukkelijke toestemming in de handel is gebracht. Zo kan U bijvoorbeeld niet verhinderen dat een persoon, die uw beschermde product van U heeft aangekocht, verder doorverkoopt.

Als gevolg hiervan kan parallelle import door een derde partij optreden. Vaak verkoopt U uw beschermd product niet in alle landen aan dezelfde prijs, bijvoorbeeld in een Europees land A aan een hogere prijs dan in een ander Europees land B, bijvoorbeeld omdat het product beschermd is door een octrooi in land A, maar niet in land B.

Een derde partij kan het product goedkoper aankopen van U in land B en vervolgens in land A verkopen, aan een prijs die lager is dan uw prijs in land A, maar hoger dan uw prijs in land B. Aangezien uw octrooirechten reeds zijn “uitgeput” op het moment dat U uw beschermd product verkocht hebt aan de derde partij in land B, kan u in regel niet verhinderen dat de derde partij de aangekochte producten in land A op de markt brengt. Het principe van parallelle import is in wezen ingewikkelder dan dat en dient geval per geval te worden onderzocht.

Indien u meer informatie wenst, kunt u ons contacteren.