Populaire FAQs

 

Pas op voor valse facturen

 

Wij willen u waarschuwen voor een lastig fenomeen van frauduleuze documenten waar wij geregeld mee geconfronteerd worden. Het kan voorkomen dat u een factuur of een uitnodiging ontvangt van een bepaalde firma voor het leveren van een bepaalde dienst inzake Intellectuele Eigendom zoals het hernieuwen van een eigendomstitel van een octrooi, merk, model, of het opnemen van een eigendomstitel in bijvoorbeeld een onbekende tot zelfs onbestaand octrooiregister. Gerechtigden vragen zich af of zij dat moeten betalen.

Vb. frauduleus document

 

De IE - registers zijn, net als het handelsregister, vrij consulteerbaar. Hierdoor zijn de gegevens van de aanvrager in het register openbaar en voor iedereen zichtbaar, ook voor aanbieders van diverse diensten. Sommige van deze aanbieders hebben echter minder fraaie bedoelingen en zien een lucratieve onderneming. De aanbieders zijn firma’s zonder officiële autoriteit op gebied van intellectueel eigendomsrecht, die op een misleidende manier trachten munt te slaan uit diensten waar u in principe niets aan heeft, bijvoorbeeld een register van een vreemd land.

 

Firma's en particulieren oplichten

 

De opgestuurde facturen zijn bedrieglijk. Het logo en de benaming zijn zo gekozen dat deze quasi identiek zijn aan deze van officiële bureaus zoals het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) of het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (OHIM). De factuur is in vele gevallen ook complexer, waardoor ze nog officiëler lijkt. De oplichters zijn meesters in het zo officieel mogelijk laten uitzien van de factuur, document of uitnodiging. Op volgende link vindt u enkele voorbeelden van dergelijke praktijken.

 

Indien u een factuur krijgt of een document dat er op lijkt, van een bureau anders dan de officiële bureaus, voor een vermelding in een register of een intellectueel eigendomsrecht bijvoorbeeld (eventueel na de registratie bij ons), betaal het dan niet en vraag bij verwarring aan onze diensten of het opportuun is. Controleer in ieder geval altijd of de bron officieel is alvorens u betaalt of uw (elektronische) handtekening plaatst. 

Wij raden u aan om ons te Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in geval van twijfel.

 

Lees verder in: Hoe maak ik van Intellectuele Eigendom geld? , Tips voor starters , Tips voor KMO's.