Bent u als ondernemend persoon of bedrijf elke dag bezig met innovatie? Behoort innovatie tot uw strategie? Dan hoopt u dat het uiteindelijk rendeert en wilt u het beschermen, niet? Echte uitvindingen of ideeën beschermt u onder andere via een octrooi of patent. Het nemen van octrooien kan logischerwijze tot uw bedrijfsstrategie behoren. Octrooien bieden u in ieder geval heel wat extra voordelen tegenover uw (internationale) concurrenten, maar ook fiscaal kan u voordeel doen! Verbeter dus uw marktpositie door octrooien!

Octrooien innovatie bedrijf strategie 

5 redenen waarom een octrooi past in uw bedrijfsstrategie:

  1. Beschermen van uw concurrentievoordeel

U dient best uw octrooiaanvraag in voor u met uw uitvinding naar buiten komt. De potentiële inkomsten die dan uit de uitvinding voortkomen zijn met zekerheid beschermd. Dankzij uw octrooi mag namelijk geen enkele concurrent uw idee namaken en verkrijgt u het alleenrecht op de exploitatie.

U kan de uitvinding zelf exploiteren of u kan het recht aan anderen geven om dit te doen door het geven van royalties of licenties. De bescherming door patenten is in de ene sector amper nodig, maar wordt in andere sectoren bewust gebruikt als afschrikmiddel. Octrooien en Intellectuele eigendom als geheel, geven een duidelijk signaal aan de buitenwereld dat u geen concurrentie van namakers zal aanvaarden.

  1. Licenties met concurrenten uitwisselen

Een andere mogelijkheid is dat u en uw concurrenten naast elkaar aan eigen innovaties werken en ze laten octrooieren. Jullie kunnen de octrooien dan inzetten om licenties uit te wisselen. Het laat aan beide partijen toe om elkaars gamma aan te vullen en toch te genieten van de innovaties en de geleverde inspanningen.

  1. U pakt uit met een kwaliteitslabel

Daarnaast verleent een patent een bepaalde uitstraling aan uw uitvinding. U kan klanten meedelen dat u het meest innovatieve, beste of meest originele product verkoopt. Zelfs al zijn er kopieën op de markt, dan is de octrooibescherming nog een krachtig verkoopargument dat u een belangrijk concurrentievoordeel biedt.

  1. Octrooien zijn fiscaal aantrekkelijk

Niet onbelangrijk voor de Belgische markt: octrooien brengen sinds 2007 ook fiscaal wat op. De fiscale maatregelen zijn recent nog aangepast en uitgebreid om te beantwoorden aan de huidige markt (Innovatie aftrek voor ondernemingen) en houden meer rekening met de toegevoegde waarde van R&D.

Zo mag het aftrekpercentage van octrooien 85% bedragen en niet-gebruikte aftrek wordt overdraagbaar. Een groot deel van de kosten en inkomsten uit octrooiaanvragen, octrooien (maar ook uit software en kwekersrecht) worden in beschouwing gebracht bij het berekenen van de innovatieaftrek.

Dit verklaart meteen waarom ondernemers in ons land de laatste jaren meer aandacht voor octrooien hebben.

  1. Het aangekondigd Europees eenheidsoctrooi vereenvoudigt uw bescherming

Ten slotte biedt een Europees eenheidsoctrooi u binnenkort een heel ruime bescherming. In de loop van de komende maanden kondigt zich het unitaire EU-octrooi aan. Vanaf dan zal een Europees verleend octrooi in één beweging voor de hele EU kunnen gelden. U hoeft uw octrooiaanvraag niet meer te laten vertalen en valideren in elke EU-lidstaat waarin u actief bent.

De uitvinding geniet meteen van bescherming op een veel grotere Europese markt.  Tegelijk komt er het ééngemaakt Octrooigerecht. De beslissingen van de Europese Octrooirechtbank zullen in alle lidstaten ten uitvoering gebracht worden. Daardoor hoeft u onder andere niet langer op elke lokale markt een octrooi of namaak aan te vechten.

 

Een octrooi is meer dan enkel de bescherming van uw innovatie. De voordelen van het aanvragen van een octrooi zijn dus legio. Een octrooi beschermt uw uitvinding niet alleen tegen ongewenste namaak, maar creëert ook een gunstige marktpositie nu en in de toekomst voor uw uitvinding of voor uw onderneming. Daarom is het slim om het registreren van octrooien tot een innovatie- of bedrijfsstrategie te maken.

Om alle voordelen ten volle te benutten, laat u zich het beste begeleiden door experts in Intellectuele Eigendom. Zij loodsen u vlot door alle nationale en internationale procedures heen.

 

Contacteer ons indien u meer informatie wenst of bel 03/225.00.60.

Gerelateerde artikelen: Wat is de kost van een octrooi of patent? - Wat is de verleningsprocedure van een octrooi? - Een idee commecialiseren? Zorg voor deskundige bescherming.