Indien wij een blik werpen op het “China Trademark and Brand Strategy and Development Annual Report 2017” (de dato mei 2018), kunnen we concluderen dat er in 2017 ongeveer 5.748.000 merkaanvragen geregistreerd werden in China. Dat is een stijging van meer dan 55% tegenover 2016.

Dit wil zeggen dat het voor bedrijven steeds moeilijker zal worden om een nieuw merk succesvol te laten beschermen.

Wij zetten hieronder de meest nuttige tactieken uiteen om toch van een bescherming te genieten van uw buitenlands merk in China:

 

merk bescherming en registratie in China

 

1. Topprioriteit in China: merkaanvraag zo snel mogelijk deponeren

Ondanks het feit dat er in China een groot aantal merkaanvragen lopende zijn, raden wij u toch aan om in de eerste plaats uw merk te deponeren voordat u de markt betreedt. China verplicht namelijk geen actueel gebruik of intentie tot gebruik van uw merk als voorwaarde voor een nieuw merkregistratie. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld de USA. Nog een ander voordeel om uw merk snel te deponeren is dat u dan sterker staat tegenover derden met identieke of gelijkende merken.

2. Belangrijkheid van Chinese tekens

Voor de Chinese consument is een merk of de versie van een merk in Chinese tekens meer herkenbaar, daarom raden wij aan om een merk samen met zijn Chinese versie bekend te maken en te registreren. Deze Chinese versie kan een vertaling of een fonetische versie van het merk zijn. Zo komt het vaak voor dat, ondanks het feit dat u zelf geen officiële Chinese versie hebt ingediend, het publiek er vaak zelf een Chinees merk van zal maken. Dit is de reden waarom het belangrijk is dat u uw eigen correcte versie indient en zo een proactief merk te creëren, het publiek aan te spreken en de efficiëntste merkrechten te verkrijgen.

3. Het geheime wapen: Auteursrecht

China gebruikt hetzelfde classificatiesysteem als België om de exacte producten en diensten voor uw merk aan te duiden.

Jammer genoeg zijn er vaak genoeg derden die een logo of merk kopiëren, maar deze deponeren voor andere producten/diensten. Hierdoor is het soms moeilijk om tegen deze derden op te treden. In dat geval kan de merkhouder terugvallen op het auteursrecht om zijn merk te verdedigen. Het is daarom erg belangrijk om auteursrecht in het achterhoofd te houden wanneer u uw merk wilt beschermen.

 

Indien u een merk wilt beschermen registreren of aanvragen in China via een merkenbureau of u wil informatie, neem dan contact op met Bureau M.F.J. Bockstael of bel 03/225.00.60.

Gerelateerde artikelen: MerkenWat zijn de vereisten van een merkregistratie en -bescherming? - Wat is het nut van een merkregistratie bij een merkenbureau?

Bron: WILDBORE & GIBBONS LLP